İleri Teknoloji Seramik Çeşitleri
İleri teknoloji seramikler arı bileşikler olup nitrürler, karbürler, oksitler, sülfürler, borürler ve silistlerden oluşurlar
- Alümina (Al2O3) Zirkonya (ZrO2) …
- Bor Nitrür (BN) …
- Alüminyum Nitür (AlN) …
- Titanyum Nitrür (TiN) …
- Silisyum Oksinitrür (Si2N2O)
- Alümina
Alümina, iyi mekanik ve elektriksel özelliklerin bir kombinasyonunu sunan çok yönlü bir malzemedir. X-ışını tüpleri, elektron tüpleri, lazer cihazları, havacılık cihazları, yüksek vakum uygulamaları, akış ölçerler, basınç sensörleri ve aşınma bileşenlerini içeren çeşitli uygulamalar için uygundur.
İyi bir sertliğe ve mukavemete, aşınmaya karşı iyi bir dirence ve yüksek sertliğe sahiptir. Alümina, aşınma direnci veya dielektrik dayanımı gibi özellikleri artırmak için tasarlanmış katkı maddeleri ile% 60 ila% 99,9 arasında değişen birçok sınıfta sunulmaktadır. Çeşitli seramik işleme yöntemleri kullanılarak şekillendirilebilir ve çeşitli boyutlar ve şekiller üretmek için işlenebilir veya ağ şeklinde işlenebilir.
Ayrıca, özel olarak geliştirilmiş metalleştirme ve sert lehimleme teknikleri kullanılarak diğer seramiklere veya metallere kolayca birleştirilebilir.
Alüminyum Nitrür (AlN)
Alüminyum nitrür (AlN) çok iyi termal iletkenlik sergiler. Diğer özellikler arasında mükemmel termal şok direnci ve korozyon direnci bulunur. Bu özelliklere dayanarak AlN, güç elektroniği, havacılık sistemleri, demiryolları, opto-elektronik, yarı iletken işleme, mikrodalga ve askeri uygulamalarda kullanılır. Tipik uygulamalar arasında ısıtıcılar, pencereler, IC paketleri ve ısı emiciler bulunur.
Zirkonya
Zirkonya, 2400 ° C’ye kadar olan yüksek sıcaklıklarda – Alümina’nın erime noktasının çok üzerinde – korozyon ve kimyasal direnç sunar. Magnesia Kısmen Stabilize Zirkonya (Mg-PSZ) ve Yttria Tetragonal Poli-kristal Zirkonya (Y-TZP), olağanüstü mekanik mukavemet ve sertlik, aşınma ve korozyon direnci gibi özelliklerin gerekli olduğu mühendislik veya yapısal uygulamalar için uygundur.
Zirkonya ürünlerinin yüksek sıcaklık kapasitesi, erimiş metal işleme uygulamaları için potalar, nozüller ve diğer bileşenler için Tam Stabilize Zirkonya (FSZ) sınıflarının geliştirilmesine yol açmıştır.
Silisyum Nitrür
Silisyum nitrür, çok iyi yüksek sıcaklık dayanımı, sürünme ve oksidasyon direncine sahipken, düşük ısıl genleşme katsayısı diğer birçok seramik malzemeyle karşılaştırıldığında iyi termal şok direnci sağlar.
Yüksek kırılma tokluğu, sertliği, kimyasal ve aşınma direncine sahiptir ve üç ana ürün tipinde üretilmektedir: reaksiyona bağlı silikon nitrür (RBSN), sıcak preslenmiş silikon nitrür (HPSN) ve sinterlenmiş silikon nitrür (SSN).
Tipik uygulamalar şunlardır: rulman bilyalı ve makaralı elemanlar, kesici aletler, valfler, motorlar için turboşarj rotorları, kızdırma bujileri, demir içermeyen erimiş metal işleme, termokupl kılıfları, kaynak aparatları ve fikstürleri ve kaynak nozulları.
Silisyum Karbür
Silisyum karbür, yüksek sıcaklık dayanımı ve 1650 ° C’ye kadar termal direnç dahil olmak üzere iyi mekanik özelliklere sahip, aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Düşük yoğunluğa, yüksek sertliğe ve aşınma direncine ve mükemmel kimyasal dirence sahiptir. SiC’nin uygulamaları sabit ve hareketli türbin bileşenleri, contalar, yataklar, küresel vana parçaları ve yarı iletken gofret işleme ekipmanıdır. Kirişler ve profilli destekler, silindirler, borular, keçeler ve plaka ayarlayıcıların yanı sıra termokupl koruyucu kılıflar dahil olmak üzere uzman termal işleme uygulamalarında önemli bir kullanım alanıdır.
Bileşenlerin Şekli
Malzemeye karar verildikten sonra, şekil bir sonraki husustur. Bileşende zayıflıklara neden olacak belirli şekiller vardır. Seramikle çalışırken, basit şekillerin sürekli olarak en güçlü sonucu sağladığı görülüyor.
Metalleştirme / sert lehimleme
Bazı uygulamalarda bitmiş parçayı oluşturmak için seramiği metale birleştirme gereksinimi vardır. Mekanik tutturucular, sürtünme kaynağı ve yapıştırma gibi çeşitli yöntemler mevcuttur, ancak seramik ve metal arasında sızdırmaz, sağlam bir bağlantı oluşturmak için açık ara en yaygın kullanılan ve etkili yöntem lehimlemedir. Bu, sert lehim alaşımının sert lehimleme işlemi sırasında iki bileşen arasında akacağı ıslatılabilir bir yüzey oluşturmak için seramik üzerindeki bir metalleştirme katmanının kimyasal olarak bağlanmasıyla başlar.
Değerli sert lehim dolgu metalleri altın, gümüş, platin ve paladyum esaslı malzemelerden elde edilir ve hizmet ettikleri güç tüpü, havacılık, yarı iletken, medikal, elektronik ve vakum endüstrilerinin dayattığı en katı gereksinimleri aşar. Değerli olmayan alaşım dolgu malzemeleri, madencilik ve ağır sanayi ekipmanı için takımlar dahil uygulamalar için idealdir. 500ºC ile 1200ºC arası sert lehimleme uygulamaları için uygundurlar.
Kaplama
Nihai bir ürünün pürüzlülüğü tane boyutuna bağlıdır. Tane boyutu büyükse, ürün pürüzlü bir yüzeye sahip olacaktır ve bu da taşlamadan sonra boşlukların oluşmasına neden olabilir. Mükemmel bir yüzey kalitesi elde etmek için parçalar cilalanabilir.